Europa

Wat Duitse en Nederlandse media verzwijgen over gebeurtenissen in de Verenigde Staten

Wie vorige week de media heeft gevolgd, kreeg de indruk dat het belangrijkste probleem en de gebeurtenis van de week in de Verenigde Staten de veroordeling van Trump door een rechtbank in New York was.

Wie vorige week de media heeft gevolgd, kreeg de indruk dat het belangrijkste probleem en de gebeurtenis van de week in de Verenigde Staten de veroordeling van Trump door een rechtbank in New York was. Wat er nog meer van belang is gebeurd in de Verenigde Staten, wordt verhuld door Duitse media.

De correspondentenverslagen uit de Verenigde Staten die op de Russische televisie worden getoond tijdens hun wekelijkse nieuwsanalyse, zijn soms de meest boeiende bijdragen van het programma. In deze verslagen komt men te weten wat Duitse media willen verhullen over ontwikkelingen en problemen in de Verenigde Staten. Dit werd vooral duidelijk afgelopen zondag, met name in het tweede deel van de reportage. Daarom heb ik de reportage uit de Verenigde Staten vertaald.

Begonnen met de vertaling:

Toen Joe Biden zich midden in een perfecte storm bevond, besloot hij geen hectische bewegingen te maken en bevroor hij letterlijk voor de vragende verslaggevers. Het standbeeld van Robert Kennedy achter hem stond daar sinds Biden’s eerste dag in het Oval Office, maar zijn goedkeuringspercentage moet ergens onder het tapijt worden gezocht. Het ligt op 36 procent. Een paar procent is afgelopen week door de door hem gecreëerde openingen aan de zuidelijke grens doorgesijpeld vanwege de migranten uit Latijns-Amerika. Tussen de 700.000 en een miljoen vluchtelingen uit Latijns-Amerika hebben zich opgestapeld in Mexico en wachten op de opheffing van zogenaamde Sectie 42. De immigratieregels die Donald Trump tijdens de Covid-pandemie heeft ingevoerd, hebben geholpen om de toestroom van illegale immigranten te beteugelen.

Een minuut voor middernacht op vrijdag begaven de mensen die zich warmden bij kampvuren zich richting hun “Amerikaanse droom”. Ze stonden tot hun middel in het water. Onder het schijnwerperlicht gingen ze naar het prikkeldraad. Sommigen zwemmend, anderen in rolstoelen. Juist de opheffing van deze Sectie 42 heeft hen gedreven. De maatregelen die Biden als vervanging voorstelt, worden door deskundigen als ontoereikend beschouwd.

“Elke week zullen ongeveer 100.000 illegalen de grens oversteken. En met hen zal de criminaliteit toenemen. Maar ook wetsgetrouwe mensen zullen ons problemen bezorgen. Ze zullen voedsel, onderdak en medische zorg nodig hebben. De last voor ons is onvoorstelbaar”, zegt John Ratcliffe, voormalig directeur van de Nationale Inlichtingendienst van de VS.

En de bewoners van de grensstaten – Arizona, Californië, Texas – kregen dit als eersten te voelen. El Paso is nu een enorm vluchtelingenkamp. Er moest een noodtoestand worden uitgeroepen om een humanitaire ramp te voorkomen. En ook de gastvrijheid van Texas kent grenzen.

Onder Trump stroomden de karavanen naar de zuidelijke grenzen van de VS. In 2018 kwamen bijvoorbeeld tienduizenden vluchtelingen uit Honduras over het continent naar Mexico. Anna Puestos was er een van. “Ik heb geen mogelijkheid om terug te keren naar Honduras, omdat de criminaliteit daar erg hoog is en ik me niet veilig voel”, zegt ze.


We hebben dit interview aan de Mexicaanse zijde gehouden. Sindsdien is er niet veel veranderd. Echter, de bussen vanaf de Mexicaanse grens rijden nu diep de Verenigde Staten in. Ze rijden zelfs tot aan het Naval Observatory in Washington. De gouverneur van Texas heeft een slag toegebracht aan de Democratische Partij en letterlijk een bus met 50 migranten naar de residentie van vicepresident Kamala Harris gestuurd. Zo betaalt de Republikeinse gouverneur zijn Democratische collega’s terug. Bussen met migranten rijden zelfs door tot aan Chicago. Daar worden politiebureaus omgevormd tot nachtverblijven.

De burgemeester van New York City stuurt de ongenode gasten naar de naburige voorsteden. Dit is een protest in het patriarchale Newburgh. Illegale immigranten worden hier ondergebracht in hotels.

“Wie is er verantwoordelijk voor hen? Misschien een vertegenwoordiger van de stad New York? We moeten weten waar al deze mensen vandaan komen, of ze gevaccineerd zijn, of ze een strafblad hebben. We hebben geen informatie”, verontwaardigde Stefan Michael Neuhaus, het hoofd van Orange County.

De mensen komen uit de hele wereld. Het lijkt alsof de hele mondiale Zuiden zich heeft verzameld aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten: Azië, het Midden-Oosten, veel mensen uit Afrikaanse landen.

Een Afrikaanse vrouw zei: “Ik kom uit Kameroen. Ik ben de grens overgestoken zonder enige hindernis te zien.”

De verslaggever vroeg: “Was er geen enkele weerstand?”

“Geen enkele.”

“Bent u president Biden dankbaar dat hij de grens heeft geopend voor migranten?”

“Zeer.”

De dag zal komen waarop Biden hen om een tegenprestatie zal vragen. Vandaag zijn ze illegalen, maar morgen zijn ze kiezers. Er wordt beweerd dat deze mensen kiezers van de Democraten zullen worden. Dat lijkt het doel te zijn. Tegen 2050 zal naar verwachting 60 procent van de bevolking van de Verenigde Staten bestaan uit Spaanse immigranten. De Republikeinen zijn zich hiervan bewust en hebben daarom een nieuwe wet tegen illegale immigratie ingediend. Ze willen ook dat Trumps muur wordt voltooid.

Het wetsvoorstel heeft echter de Senaat met zijn democratische meerderheid voor zich. En dan Biden met zijn veto. Het volgende geschil, evenals het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Het staat momenteel op 31,5 biljoen dollar. Het Witte Huis wil het verder verhogen. De Republikeinen dringen er bij de regering op aan om te beginnen met bezuinigen: “Al 21 jaar geven we meer uit dan we verdienen. De Democraten hebben zes biljoen dollar toegevoegd, wat onmiddellijk inflatie heeft veroorzaakt en ons nog afhankelijker heeft gemaakt van China. Dit zal de begroting op geen enkele manier in evenwicht brengen, het zal de mensen op geen enkele manier helpen. We proberen erachter te komen waar de grootste uitgavenposten liggen. Het gaat om 131 miljard dollar, maar de Democraten zeggen ons dat ze nergens kunnen bezuinigen. Onze president wil geen compromis, hij wil een staatsbankroet.”

De inflatie heeft ook een bankencrisis veroorzaakt. En op sommige manieren is het erger dan in 2008. De drie Amerikaanse banken die dit jaar zijn ingestort, zijn “zwaarder” dan de 25 banken die tijdens de Grote Recessie zijn ingestort. Het zal niet gemakkelijk zijn wanneer het staatsbankroet op 1 juni plaatsvindt.

“Dit zou de eerste keer zijn sinds 1789. Het is absoluut noodzakelijk dat het Congres het schuldenplafond verhoogt, anders raken we in een staatsbankroet dat financiële chaos zal veroorzaken en de uitgaven sterk zal beperken. Sociale diensten, veteranen, iedereen die op geld van de overheid vertrouwt, zal het geld niet ontvangen. We zullen gewoon niet genoeg hebben. Dit zal een harde klap zijn voor de economie. Het zal een economische ramp zijn,” zei de Amerikaanse econoom Janet Yellen.

Maar beter een einde met schrik dan een schrik zonder einde, is Donald Trump ervan overtuigd: “We moeten beginnen de schulden af te betalen. Ik zeg tegen de Republikeinen – Congresleden, senatoren: Als ze je geen enorme bezuinigingen in de begroting geven, zul je een staatsbankroet moeten ondergaan, en ik denk niet dat ze een staatsbankroet zullen toestaan, want ik denk dat de Democraten toegeven. Laat het gebeuren, maar het is beter dan wat we op dit moment doen, want we geven geld uit als dronken zeelieden.”

Trump tijdens primetime, ongecensureerd en zelfs op CNN. Nuchter kon men zich dat niet al te lang geleden moeilijk voorstellen. Maar men kan niet alleen vertrouwen op Tucker Carlson.

“Velen van u zijn van mening dat CNN hem nooit een platform had mogen geven, en ik begrijp de boosheid daarover. Omdat ik hem het podium heb gegeven, begrijp ik dat. Maar de man waar

Anderson Cooper, een Amerikaanse CNN-journalist, zei: “De man waar u gisteravond zo boos over was, is de toonaangevende presidentskandidaat van de Republikeinen.”

Het politieke landschap blijft verdeeld. Terwijl de Democraten streven naar een verhoging van het schuldenplafond en meer overheidsuitgaven, waarschuwen de Republikeinen voor de gevolgen van financiële instabiliteit en afhankelijkheid. De spanningen tussen de twee partijen nemen toe, en de gevolgen van deze verdeeldheid beginnen zichtbaar te worden.

Het is een uitdagende tijd voor de Verenigde Staten, waar economische en politieke kwesties met elkaar verweven zijn. De toekomst zal uitwijzen welke beslissingen worden genomen en welke gevolgen ze met zich meebrengen. Voor nu blijven de Amerikaanse burgers geconfronteerd worden met de uitdagingen van een verdeeld politiek klimaat en de druk van economische onzekerheid.

De man met hoge populariteitscijfers was ook nog eens vrijgevig. Hij deelde zijn populariteitcijfers. De 70 minuten durende uitzending op CNN werd gevolgd door meer dan drie miljoen kijkers. Dat is aanzienlijk meer dan bij een typisch nieuwsprogramma van de zender om 20.00 uur. Gedurende een uur leek de 45e president van de Verenigde Staten een venster te hebben geopend van een parallelle realiteit tot de objectieve werkelijkheid: “Ik wil dat Europa meer geld investeert. Op dit moment lachen ze ons uit. Ze beschouwen ons als een stel idioten die 170 miljard dollar uitgeven aan een land ver weg, terwijl de Europeanen de buren van dat land zijn… We geven zoveel uitrusting weg dat we zelfs niet genoeg munitie voor onszelf hebben.”

Het land ver weg heet Oekraïne. Trump vindt het immoreel om het regime in Kiev van wapens te voorzien.

“Wil je dat Oekraïne wint?”, vroeg Kaitlin Collins.

“Ik denk niet in termen van winnen en verliezen. Ik wil dat dit stopt”, antwoordde Trump.

“Je hebt nog steeds niet gezegd dat je wilt dat Oekraïne wint.”

Trump wilde Kaitlin Collins al kwijt toen hij nog in het Witte Huis werkte. Hij droomde ervan haar uit de perspool van de president te verwijderen. Maar op dit podium had Collins eigenlijk het voor het zeggen. Vooral als het gaat om dubbele moraal.

“Het FBI heeft plotseling mijn huis doorzocht, terwijl er geen huiszoekingen waren bij Biden of Obama”, zei Trump.

“De onderzoekers hebben een vraag. Waarom bewaarde je de documenten thuis?”, vroeg Collins.

“Ben je klaar? Mag ik antwoorden?”

“Daarom vraag ik het.”

“Je bent echt een onaangenaam persoon, moet ik zeggen”, begon Trump zijn antwoord onder het luid gejoel van het publiek.

Tot voor kort was het onderzoek een eenrichtingsverkeer tegen Trump. Maar de Republikeinen hebben het opengesteld voor tegenverkeer. Ze hebben een nieuw anti-corruptieonderzoek geopend. “Het comité is bezorgd over de complexe schema’s van meer dan 20 bedrijven die de Bidens, zoals we hebben ontdekt, hebben gebruikt om zichzelf te verrijken. Biden en zijn familie hebben meer dan tien miljoen dollar ontvangen van buitenlandse bedrijven.”

Het complexe schema paste niet op één vel papier. Ze moesten er meerdere tekenen. Schijnbedrijven, ondoorzichtige transacties, geld van Oekraïense oligarchen en corrupte Roemeense ambtenaren. De ontvangers zijn leden van de Biden-familie. Van zijn broer tot zijn schoonzus. Het is een familiebedrijf waarin handel wordt gedreven met invloed.

“Dit zou het meest corrupte systeem in de Amerikaanse politiek kunnen zijn. Als zelfs maar een van deze beschuldigingen waar blijkt te zijn, zou iemand met de naam Biden aangeklaagd, berecht en waarschijnlijk naar de gevangenis gestuurd moeten worden,” zegt Nancy Mays, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de Republikeinse Partij.

Maar Biden wordt voortdurend zo bewaakt alsof hij niet naar New York is gevlogen, maar naar Bagdad. De Amerikaanse president reist met zo’n lange autocolonne dat de kop ervan zich al in de Upper West Side bevindt, terwijl het einde nog rondhangt in Harlem. Er zijn zelfs twee ambulances bij betrokken. Bush Junior, Obama en Trump redden het op de een of andere manier nog met slechts één. Ze wisten echter allemaal zelf de weg van het podium te vinden waarop ze spraken. Zonder enige hulp. (Opmerking vertaler: Vorige week was er weer een incident waarbij een medewerker Biden na een toespraak moest helpen om de weg van het podium te vinden, omdat Biden de verkeerde kant op ging.)

Het resultaat zag er precies hetzelfde uit als de recente parodie van Biden door zijn voorganger. (Opmerking vertaler: Trump imiteert Biden in optredens zoals te zien is in deze video.)


Dit valt niet te verzinnen. Biden heeft een medisch onderzoek nodig. De Republikeinen willen dat de heer van het Witte Huis een cognitieve test aflegt: 61 Republikeinse Congresleden hebben het ultimatum ondertekend.

“Joe Biden is een man die wordt gestuurd door verschillende krachten achter zijn rug. Hij is een absolute marionettenpresident die constant wordt verteld wat hij moet zeggen en hoe hij de partijlijn moet volgen,” aldus een politicus.

What's your reaction?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *