Europa

Rusland verklaart dat het bereid is om terug te keren naar het verdrag inzake nucleaire wapens als de Verenigde Staten hun ‘vijandige beleid’ veranderen.

Russische leiders hebben verklaard dat het land bereid zou zijn om terug te keren naar het laatste overgebleven verdrag inzake nucleaire wapenbeheersing met de Verenigde Staten, op voorwaarde dat de VS enkele van haar beleidsmaatregelen herziet.


Russische leiders hebben verklaard dat het land bereid zou zijn om terug te keren naar het laatste overgebleven verdrag inzake nucleaire wapenbeheersing met de Verenigde Staten, op voorwaarde dat de VS enkele van haar beleidsmaatregelen herziet.

Deze verklaring komt nadat Rusland heeft beweerd dat haar besluit om het verdrag te verlaten “onwrikbaar” is, volgens een rapport van het Russische staatsnieuwsagentschap Ria Novosti, met een vertaling verstrekt door Politico.

“Ons besluit om het START-verdrag op te schorten staat vast,” zei Ryabkov. “Onze voorwaarde voor volledige naleving van het verdrag is dat de VS haar fundamenteel vijandige beleid jegens Rusland laat varen.”

Het New START-verdrag beperkt het aantal intercontinentale ballistische raketten en kernkoppen dat de Verenigde Staten of Rusland kunnen inzetten en trad in werking in 2011. Eerder dit jaar kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat zijn land de deelname aan het verdrag zou opschorten, maar het land heeft zich niet volledig teruggetrokken uit het verdrag.

Op vrijdag heeft nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan tijdens een toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van de Arms Control Association in 2023 het standpunt van de regering-Biden uiteengezet over hoe om te gaan met Rusland en China op het gebied van nucleaire wapenbeheersing. De bereidheid van Rusland om zich te houden aan de centrale beperkingen van het verdrag, ondanks de opschorting, toont “een mogelijke bereidheid om strategische nucleaire krachten tot 2026 verder te beperken”, aldus Sullivan.

“Simpel gezegd willen we onze afschrikkingscapaciteiten en plannen bijwerken en tegelijkertijd nieuwe maatregelen voor wapenbeheersing en risicoreductie bevorderen”, aldus Sullivan. “Deze twee aspecten zijn nauw met elkaar verbonden. Door onze afschrikkingscapaciteiten verantwoord te versterken, kunnen we onderhandelen over wapenbeheersing vanuit een positie van kracht en vertrouwen, en nieuwe wapenbeheersingsmaatregelen helpen de besluitvorming van onze tegenstanders op het gebied van nucleaire capaciteiten te beperken en vorm te geven.”

Terwijl Rusland dreigt zich terug te trekken van de onderhandelingstafel, heeft China tot nu toe gekozen om geen substantiële dialoog over wapenbeheersing aan te gaan. Het land deelt ook niet de omvang van zijn nucleaire strijdkrachten met de Verenigde Staten, legde Sullivan uit.

“Tegen 2035 is China op koers om wel 1.500 kernkoppen te hebben, een van de grootste vredesopbouwen van kernwapens in de geschiedenis,” zei Sullivan.

De VS is bereid om deze onderhandelingen aan te gaan zonder “voorwaarden,” voegde hij eraan toe, en legde uit dat dit “niet betekent zonder verantwoording. We zullen kernmachten nog steeds verantwoordelijk houden voor roekeloos gedrag, en we zullen onze tegenstanders en concurrenten nog steeds aansprakelijk stellen voor het naleven van nucleaire overeenkomsten.”

What's your reaction?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *