Uncategorized

Tien miljoen slachtoffers in Congo: het stilzwijgen van de media. Interview met Charles Onana.

BELANGRIJK INTERVIEW – Charles Onana is een doctor in de politieke wetenschappen, essayist en journalist die gespecialiseerd is in vraagstukken met betrekking tot het Afrika van de Grote Meren, waaronder Burundi, Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo.

Hij presenteert zijn nieuwste boek “Holocaust in Congo” (uitgegeven door L’Artilleur), waarin hij een genocide bespreekt die sinds 1997 aan de gang is in de Democratische Republiek Congo (DRC) en die 10 miljoen mensenlevens heeft geëist. Het is “een van de grootste genocide’s die Afrika heeft gekend in de 20e en 21e eeuw”, aldus de essayist.

Waarom wordt er niet meer gesproken over deze dramatische situatie in de media? Om dit te begrijpen, beschrijft Charles Onana de loopbaan van Paul Kagame, die volgens zijn bronnen “enorme middelen heeft gemobiliseerd, met name binnen de westerse en Franse media, zodat er alleen gesproken wordt over wat er in Rwanda in 1994 is gebeurd. Terwijl hij niet alleen degene was die de Rwandese tragedie veroorzaakte als onderdeel van een machtsstrijd, maar ook de organisator zou zijn geweest van de val van maarschalk Mobutu in 1997 in Congo, en degene die de plunderingen en bloedbaden in het oosten van het land organiseerde.

Wie is Paul Kagame? Nog steeds aan de macht in Rwanda als president, was hij oorspronkelijk een Tutsi-slachtoffer van de genocide gepleegd door de Hutu’s. Met steun van Bill Clinton in 1993 en als directeur van de Oegandese inlichtingendiensten greep hij de macht in Rwanda en probeerde hij hetzelfde te doen in Congo, aldus Charles Onana. Volgens hem zijn er “verschillende fasen in zijn politiek-militaire reis die verklaren waarom de Democratische Republiek Congo zich vandaag in deze situatie bevindt.” In zijn visie zijn de slachtoffers van de genocide in Rwanda in 1994 de beulen geworden van de Congolese bevolking van vandaag.

Achter deze machtsveroveringen en opeenvolgende oorlogen roept Charles Onana de kwestie op van de gemartelde lokale bevolking en de economische uitbuiting rond de kobalt-, diamant- en coltanmijnen. Deze materialen worden gebruikt bij de productie van elektronische apparaten, waaronder mobiele telefoons: “Niemand wil erover praten, want het blootleggen van de macabere verslagen van de doden in Congo zou tot een internationaal schandaal leiden.” En wellicht ook een bepaald economisch model in twijfel trekken?

“Hier raken we de kern van de zaak. De massamedia zijn niet bedoeld om u te informeren. De massamedia zijn bedoeld om informatie te verspreiden die de belangen van degenen die hen financieren dient,” stelt Charles Onana.

What's your reaction?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *