Europa

Exclusief interview met het Franse mediaverbond Cerveaux non Disponibles

Terwijl mediaorganisaties blijven fuseren en de behoefte aan onafhankelijke media groeit, vervult Cerveaux non Disponibles (CND) een belangrijke rol in Frankrijk.

Terwijl mediaorganisaties blijven fuseren en de behoefte aan onafhankelijke media groeit, vervult Cerveaux non Disponibles (CND) een belangrijke rol in Frankrijk. Cerveaux non Disponibles – “Onbeschikbare Breinen” – is een radicale onafhankelijke mediagroep gevestigd in Frankrijk.
De populariteit van CND steeg toen de populistische gele hesjesbeweging in 2018 groeide.

Het project werd snel opgepakt door veel individuen, waardoor het op dagelijkse basis kon opereren met vrijwilligerswerk van haar leden. Het aantal volgers op alle sociale media plaatst het in de top posities van het Franse landschap van onafhankelijke media.
Unicorn Riot was onlangs in Parijs om te praten met een lid van Cerveaux non Disponibles over hun geschiedenis, bewegingen in Frankrijk, media en de bedreigingen die zij als onafhankelijke journalisten ondervinden.

Een lid van CND, die onbekend wenste te blijven, sprak over de oorsprong van CND in relatie tot de gele hesjesbeweging. Daarnaast werd er gesproken over de draconische ‘globale veiligheidswet’ van Frankrijk en de hevige strijd die hiertegen geleverd wordt. Ook werd er gesproken over politiegeweld tegen journalisten en fotografen. Verder werd er een analyse gemaakt van het landschap van mainstream en onafhankelijke media en werd er gesproken over de uitdagingen waarmee onafhankelijke media worden geconfronteerd bij het publiceren van radicale content en het weerstaan van aanvallen door GAFA-giganten en internet trolls.

What's your reaction?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *