DesinformatieEuropa

In 2030 zullen er grote overstromingen optreden als gevolg van de maanoscillatie, aldus NASA.

In een in juni gepubliceerde studie in het tijdschrift Nature Climate Change voorspelt NASA uitzonderlijke overstromingen tegen de jaren 2030.

In een in juni gepubliceerde studie in het tijdschrift Nature Climate Change voorspelt NASA uitzonderlijke overstromingen tegen de jaren 2030. De reden: een lichte oscillatie van de maan die, in combinatie met klimaatverandering, een grote invloed zal hebben op de getijden.

Uitzonderlijke overstromingen binnen 10 jaar

De opwarming van onze planeet is niet het enige klimatologische fenomeen waar we ons zorgen over moeten maken. Tegen 2030 worden ook enorme overstromingen verwacht, waarschuwt NASA. In samenwerking met de Universiteit van Hawaï publiceerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een studie in juni in het tijdschrift Nature Climate Change, waarin wordt geschat dat een toekomstige “oscillatie van de maan” binnen tien jaar uitzonderlijke overstromingen zal veroorzaken.

Een natuurlijke cyclus van 18,6 jaar

Deze verandering in de baan van de maan is niet nieuw en vindt eigenlijk van nature elke 18,6 jaar plaats. Maar in combinatie met de klimaatverandering die we doormaken, kan het fenomeen ongekende proporties aannemen en kuststeden hard treffen. “De combinatie van de zwaartekracht van de maan, stijgende zeespiegels en klimaatverandering zal overstromingen veroorzaken langs kustlijnen over de hele wereld”, aldus studieauteur Bill Nelson van NASA in een verklaring. “Laaggelegen gebieden in de buurt van de zeespiegel lopen steeds meer risico op toenemende overstromingen, en het zal alleen maar erger worden.”

Hoe wordt dit fenomeen verklaard? “Gedurende de helft van de 18,6-jarige cyclus remt de maan de getijden op aarde af, wat resulteert in zwakkere springtijen en sterkere doodtijen. Tijdens de andere helft van de cyclus worden de getijden versterkt, met sterkere springtijen en zwakkere doodtijen,” zo beschrijven de onderzoekers in de studie.

Ernstige economische gevolgen

Als gevolg hiervan kunnen steden in de buurt van de kust drie of vier keer vaker overstromen dan nu het geval is. En, afhankelijk van de positie van de maan, zon en aarde, kunnen deze overstromingen op opeenvolgende dagen of om de andere dag plaatsvinden. Dit zal ernstige economische problemen veroorzaken. “Als er 10 of 15 overstromingen per maand zijn, kan een bedrijf niet langer functioneren als de parkeerplaats onder water staat. Mensen verliezen hun baan omdat ze niet op hun werk kunnen komen. Infiltraties en lekken worden een volksgezondheidsprobleem,” aldus Phil Thompson, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Hawaï en hoofdauteur van de studie.

What's your reaction?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *