Schokkende Onthullingen: Hoe Lockheed’s Smeergeldschandaal de Stabiliteit van de NAVO op het Spel Zette!

Een uiterst geheime boodschap in de archieven van Kissinger onthult een diepe bezorgdheid over de onthullingen van de Church Committee. Deze onthullingen hadden zo schokkend kunnen zijn dat ze Nederland hadden kunnen dwingen om zich terug te trekken uit de NAVO – of zelfs hun regering te herstructureren.

Volgens de kabel die door Ambassadeur Kingdon Gould is opgesteld: Onderzoekers van de Senaat van de Church Subcommittee on Multinational Corporations hebben in een openhartige onthulling tijdens hun recent afgeronde bezoek hier ons geadviseerd dat ze geloofwaardige beschuldigingen vinden, blijkbaar ondersteund door documentair bewijs, van extreem gevaar voor de belangen van de Verenigde Staten. Ik ben ervan overtuigd dat als deze beschuldigingen publiekelijk aan het licht zouden komen, ze enorme nadelige gevolgen zullen hebben voor de Verenigde Staten en de transatlantische relatie en dat ze kunnen leiden tot onweerstaanbare oproepen voor de Nederlandse terugtrekking uit de NAVO en zelfs voor de herstructurering van het Nederlandse politieke systeem. Het lijkt daarom noodzakelijk dat deze potentieel rampzalige gevolgen onmiddellijk onder de persoonlijke aandacht van Senator Church en zijn collega’s worden gebracht, zodat, indien mogelijk, deze informatie niet in het publieke domein terechtkomt. Mocht u dat wensen, ben ik beschikbaar om onmiddellijk terug te keren om het bovenstaande toe te lichten.

Hoewel de memo niet specificeert wat de beschuldigingen zijn, hebben ze waarschijnlijk betrekking op een van de omkoopschandalen van Lockheed. Volgens een artikel uit de Washington Post uit 1977, werden de schandalen van Lockheed “voor het eerst onthuld in getuigenissen voor de Senaatscommissie voor multinationale ondernemingen in de zomer van 1975.” Hetzelfde artikel legt uit dat “Prins Bernhard werd ontheven van zijn functies in de strijdkrachten en gedwongen om zakelijke connecties op te geven nadat een Nederlands onderzoek concludeerde dat hij betalingen van Lockheed had gezocht.” (Bernhard, toevallig, was de mede-oprichter van de beruchte Bilderberg Groep.) Volgens een artikel bewaard in de archieven van de CIA, was het Agentschap niet alleen op de hoogte van de betalingen, maar “vertegenwoordigers van Lockheed namen deel aan briefings met de CIA in verschillende ambassades.”

Hoewel het lidmaatschap van Nederland bij de NAVO onaangetast bleef, hebben de onthullingen die gedaan werden duidelijk invloed gehad op de politieke orde van Nederland, evenals andere landen. MuckRock heeft FOIA-verzoeken ingediend om meer te weten te komen over deze episode uit de geschiedenis. Ondertussen kun je de oorspronkelijke, gedeclasseerde kabel hieronder bekijken.

Exit mobile version